Visie

u bevindt zich hier: home > visie

Sector onder de loep

In mei 2014 pakt Telefacts uit met een reportage die de Belgische vastgoedwereld in een niet al te best daglicht stelt. Met een verborgen camera laat het actualiteitenmagazine eenzelfde huis schatten door een notaris, een onafhankelijke expert en een immomakelaar.

De manier waarop de schatting gebeurt, evenals de uitkomst, liggen sterk uiteen zodat de uitzending eindigt met de vraag naar een standaard voor de taxatie van vastgoed.

Nood aan objectivering

Ook op Europees niveau voelt men de laatste tijd de nood aan objectivering. In die context steunde de Europese Commissie het initiatief voor een "European Real Estate Area Label". Het resultaat is een code die een set duidelijke regels en maatstaven formuleert voor het opmeten van gebouwen.

Professionals only

In deze nood aan een gemeenschappelijke taal voor professionals, (markt)transparantie en objectivering vindt Taksado zijn oorsprong. Dit online taxatieprogramma wil professionals een tool geven die werkt op basis van vaste maatstaven. De waarde van vastgoed getaxeerd volgens bepaalde vooraf vastgelegde criteria krijgt immers een objectief, transparant en vergelijkbaar karakter. Dit zorgt ook voor meer legale zekerheid in geschillen voor de rechtbank. De Europese aanbevelingen die recent geformuleerd werden, zijn in dat opzicht opgenomen in Taksado. Taksado wordt daarenboven continu inhoudelijk geactualiseerd en fungeert ook als online naslagwerk door de uitgebreide infotheek.

De tool richt zich enkel op professionals, daar marktkennis nodig is om een correcte opmeting en een correcte taxatie uit te voeren.